Nieuwe proeftuin voor zelfrijdend vervoer geopend

Nederland is een proeftuin voor zelfrijdend vervoer rijker. Minister Schultz van Haegen heeft op 27 juni in The Green Village van TU Delft een onderzoekscentrum en praktijklab voor de zelfrijdende auto geopend. Deze locatie gaat samenwerken met  metropoolregio Rotterdam-Den Haag om nieuwe technieken en concepten in het openbaar te testen.
Het Researchlab Automated Driving in Delft (RADD) biedt kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid faciliteiten om producten, concepten of modellen te ontwikkelen en in een semi-gesloten omgeving (de campus) te testen.

Volgens de betrokken partijen is het belangrijk dat nieuwe concepten daarna ook in de praktijk kunnen worden getest. Het samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zorgt voor experimenteerruimte, waar innovaties kunnen worden getest die in het onderzoekslab zijn uitgedacht. Testen op de weg vinden plaats in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en na goedkeuring van de testopzet door de RDW.

Het gebied waarvoor plannen zijn om op de openbare weg te testen bestrijkt de omgeving van Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Rijswijk, Capelle a/d IJssel, Schiedam en Leidschendam-Voorburg.

Daarnaast zoeken RADD en MRDH ook actief aansluiting met andere proeftuinen en – projecten, bijvoorbeeld Smart City Dordrecht en de hogeronderwijsinstelling NHTV in Breda. Zo kan optimale kennisuitwisseling plaatsvinden en het regionale bedrijfsleven betrokken worden bij nieuwe ideeën en kansen.

Ministerie van I&M>