Nieuwe N69 officieel geopend

Na twee jaar bouwen is de officiële openingshandeling van de Nieuwe N69 verricht bij de grote beekdalbrug Keersop in Valkenswaard. De komende twee weken verricht aannemer Boskalis afrondende werkzaamheden zodat het nieuwe acht kilometer lange tracé op maandag 18 oktober open kan voor het verkeer.
Gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat en de wethouders Mathijs Kuijken (Bergeijk), Kees Marchal (Valkenswaard), Ad van den Oever (Veldhoven) en Liesbeth Sjouw (Waalre) openden de weg. Dat deden zij door een aantal doeken waarop de oude situatie was afgebeeld weg te halen van bouwhekken, waardoor beelden van de nieuwe situatie zichtbaar werden.

De Nieuwe N69 kent een lange geschiedenis. Al in de jaren zeventig waren er demonstraties om de verkeerssituatie in het gebied te verbeteren en er is jarenlang over oplossingen gesproken. Het nieuwe tracé loopt van de Luikerweg in Valkenswaard tot aan de aansluiting met de A67 in Veldhoven om Aalst en Valkenswaard heen. Dat verbetert de veiligheid en leefbaarheid in de dorpen sterk omdat het (vracht)verkeer nu niet langer door de kernen hoeft, maar eromheen kan rijden. Het nieuwe tracé verkort de reistijd met 15 minuten.

De 80-kilometerweg is bedekt met stil asfalt en heeft twee aparte rijstroken die gescheiden worden door een middenberm. Er zijn ruime beekdalpassages, diverse voorzieningen om de nieuwe weg veilig te kunnen kruisen en er is een wildwaarschuwingssyteem geïnstalleerd.
De nieuwe verbinding is onderdeel van de totaalopgave Grenscorridor N69.

Provincie Noord Brabant>