Nieuwe langzaamverkeersbrug Wilhelminakanaal geopend

Foto: West 8/Jeroen Musch

De brug over het Wilhelminakanaal bij Oirschot is de laatste schakel in de ontwikkeling van De Groene Corridor, een 13 km lange recreatieve verbinding tussen Eindhoven en de historische markt van Oirschot. De Groene Corridor loopt dwars door het nationaal landschap `Het Groene Woud` en volgt een oude dijkstructuur die ter hoogte van Oirschot werd onderbroken door het Wilhelminakanaal. De 40 meter lange hoofdoverspanning van de brug, die diagonaal over het kanaal loopt, bestaat uit een innovatieve ruitvormige vakwerkconstructie geheel van Azobéhout. Vanaf het kanaal gezien vallen de ruitvormige openingen in de vakwerkconstructie precies achter elkaar. Op die manier is de brug maximaal transparant gehouden. De overspanning rust op twee karakteristieke bakstenen landhoofden aan weerszijden van het kanaal. De houten hoofdoverspanning is te bereiken via twee stalen aanbruggen, waardoor de totale lengte van de brug op 270 meter uitkomt.
Naast de brug wordt nog een 580 meter lange groenstrook langs het kanaal aangelegd. De taluds langs de zuidelijke oever worden verlaagd en afgegraven, zodat de bestaande woningen daar direct zicht krijgen op het water. Direct langs het water komt een groene toegankelijke zone. Aan de noordelijke oever wordt de bestaande ecologische zone gehandhaafd. De nieuwe brug verbindt deze twee zones en trekt ze bij de Groene Corridor. Dat moet resulteren in een aantrekkelijk nieuw woonklimaat en een mooie landschappelijke entree voor het centrum van Oirschot. De brug heeft de naam Stönner-Meijwaardbrug gekregen, naar twee soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van Oirschot in 1944.

Opdrachtgever: Gemeente Oirschot; ontwerp brug en landschap: West 8; aannemer en partners van aannemer: Ballast Nedam, wUrck architectuur stedenbouw landschap, Houthandel Wijma Kampen, Staalbouw Nauta Heeg, Ingenieursbureau Wagemaker, Lekstroom Transport

West8>