Nieuwe kademuur Sif Group gereed

Havenbedrijf Rotterdam heeft vorige week een 200 meter lange nieuwe diepzeekademuur – conform de contractuele planning – overgedragen aan de Sif Group (Sif). Het gaat om een kademuur met een kerende hoogte van 30 meter in de Arianehaven van Rotterdam, Maasvlakte.

Deze Nederlandse fabrikant van offshore funderingen voor windturbines en olie- en gasplatformen heeft nu de beschikking over in totaal 600 meter diepzeekade in de Rotterdamse haven.

In de funderingselementen van de kademuur zijn allerlei slimme sensoren opgenomen die onder meer het zettingsgedrag en de bovenbelasting in de gebruiksfase op de kademuur kunnen registreren.

Van Hattum en Blankevoort (VHB) kreeg eind december 2020 de opdracht om op de Sif-terminal de nieuwe kade aan te leggen. De aannemer heeft de bouw van de kademuur, ondanks de corona pandemie, zonder noemenswaardige vertraging in ‘slechts’ derttien maanden weten te realiseren.

Sif fabriceert grote stalen buizen die gebruikt worden als funderingen voor offshore windturbines. Aan de kade van Sif op de Maasvlakte worden deze monopiles met lengtes tot 120 meter en een diameter tot elf meter, geladen door gigantische offshore installatieschepen. Eenmaal offshore worden de monopiles in de zeebodem geheid als fundatie voor de windturbines.

De Sif kade is speciaal ontworpen voor onder andere het ontvangen van de zogenaamde jack-up schepen die hun poten op de havenbodem zetten en zichzelf omhoog drukken ten behoeve van het laden van de fundaties of andere windturbine onderdelen.

Foto: Port of Rotterdam

Port of Rotterdam>