Nieuwe hoge brug in Ulft circulair

De oude Hoge Brug die de plaatsen Ulft en Silvolde met elkaar verbindt, was aan vervanging toe. De stalen fiets- en voetgangersbrug met houten dek en leuningen, is in opdracht van Gemeente Oude IJsselstreek vervangen door een nieuwe, circulaire brug. Het bouwbedrijf Dusseldorp heeft Royal HaskoningDHV betrokken als adviseur voor het circulaire ontwerp.
Begin juni 2021 is bouwbedrijf Dusseldorp begonnen met het vervangen van de oude fiets- en voetgangersbrug die de plaatsen Ulft en Silvolde met elkaar verbindt. De brug is van grote waarde voor de gemeenschap. Dagelijks fietsen veel kinderen over deze brug vanuit Ulft naar hun middelbare school in Silvolde en ook door andere leeftijdsgroepen wordt de brug veel gebruikt. De huidige brug is een ruim 50 jaar oude staalconstructie met houten dek en leuningen.
Royal HaskoningDHV heeft de oude stalen brug onderzocht en stelde vast, dat de stalen constructiedelen na een behandeling prima opnieuw zijn te gebruiken voor de nieuwe brugconstructie. De oude staalconstructie wordt hiervoor gedemonteerd en in een fabriek van roest ontdaan, versterkt en voorzien van een nieuwe conserveringslaag. Voor het versterken van de constructie en de nieuwe leuningen wordt staal gebruikt dat vrijkomt bij het slopen van de oude buizenfabriek in Silvolde, vlak bij de Hoge Brug. Zo wordt voor de nieuwe brug uitsluitend secundair staal gebruikt.
Alleen het brugdek is nieuw. Het brugdek wordt gemaakt van dekplanken van Accoya hout, een duurzaam houtproduct van gemodificeerd zachthout dat qua eigenschappen en levensduur niets onder doet voor het schaars geworden hardhout.

Het circulair potentieel van bouwen met staal is hoog, want in tegenstelling tot veel andere materialen kan staal in de opeenvolgende levenscycli oneindig vaak worden hergebruikt of gerecycled zonder kwaliteitsverlies en zonder materiaalverlies. Daarbij moderniseert de staalbranche in rap tempo. De oude verbrandingsovens die worden gedreven op fossiele brandstoffen zijn aan het verdwijnen. Sinds een aantal jaren worden deze stapsgewijs vervangen door schone elektrisch gedreven ovens. Binnen afzienbare tijd kan staal ook zonder CO2 emissies oneindig vaak worden hergebruikt.

Royal HaskoningDHV>