‘Nieuwe aanpak kan verkeersopstoppingen verminderen zonder extra kosten’

4 oktober 2024 – Wetenschappers van de Zwitserse onderzoekinstellingen EPFL en ETH Zürich hebben een innovatief systeem ontwikkeld, CARMA, om verkeersopstoppingen in steden tijdens de spits te verminderen. Het systeem is ontworpen om zowel effectief als eerlijk te zijn, zonder kosten voor forenzen.
Traditionele verkeersmodellen gaan ervan uit dat iedereen op hetzelfde moment haast heeft, maar CARMA houdt rekening met variatie in urgentie op verschillende dagen. Het verkeersmanagementsysteem is speciaal ontworpen voor de congestie die wordt veroorzaakt door forenzen die tijdens de ochtendspits van de buitenwijken naar het stadscentrum rijden. In het verkeersmodel zouden forenzen twee opties hebben: ze zouden een langzame rijstrook met veel verkeer kunnen nemen of zogenaamde credits (ook wel ‘karma’ genoemd) gebruiken om te bieden op een snelle rijstrook met minder auto’s. Het idee is dat forenzen hun karmacredits zouden gebruiken wanneer ze bijzonder haast hebben. Forenzen kunnen daarmee kiezen tussen een drukke rijstrook of een snellere rijstrook waarvoor ze  kunnen gebruiken. Deze credits worden aan het einde van de dag herverdeeld onder de deelnemers, waardoor een eerlijkere verkeersverdeling ontstaat.
Een belangrijk aspect van CARMA is dat de karmacredits geen commerciële waarde hebben, wat het systeem toegankelijk maakt voor mensen met lagere inkomens. In tegenstelling tot bestaande systemen die tol heffen tijdens de spits, is CARMA vrij van financiële barrières. Bovendien worden er geen persoonlijke gegevens verzameld, wat volgens de onderzoekers de privacy van gebruikers beschermt. Dat staat in contrast met huidige verkeersbeheersystemen, die afhankelijk zijn van gegevens over woon-werkgedrag.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat CARMA net zo effectief kan zijn als betalende systemen. De volgende stap is om het systeem in de praktijk uit te testen en verdere verbeteringen aan te brengen in het herverdelingsproces van de credits.

Het onderzoek werd in september gepubliceerd in Transportation Science onder de titel ‘CARMA: Fair and Efficient Bottleneck Congestion Management via Nontradable Karma Credits’

Het is online>

Meer bij EPFL>