Nieuw Regelwerk bij Pannerden

1 oktober 2014 – Het Nederlandse rivierengebied heeft vanaf gisteren 30 september een Regelwerk waarmee Rijkswaterstaat bij hoogwater de bij wet geregelde verdeling van het water over Waal en Pannerdensch Kanaal in stand kan houden. Dit Regelwerk ligt bij het Gelderse Pannerden, dicht bij het punt waar de Rijn zich splitst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Volgens Rijkswaterstaat is het belangrijk dat het rivierwater bij hoogwater in een vaste verhouding over Waal (2/3 deel) en Pannerdensch Kanaal (1/3 deel) gaat. Hierop zijn de dijken berekend. De afvoerverdeling van het water verandert echter, door de uitvoering van rivierprojecten zoals Ruimte voor de Rivier en begroeiing langs oevers. Het Regelwerk corrigeert dit en zorgt ervoor dat de vaste verhouding over Waal en Pannerdensch Kanaal intact blijft.
Het Regelwerk is 175 meter breed, met staanders van vijf meter hoog. Tussen de staanders passen betonnen balken van één bij vijf meter. De meeste tijd staat het Regelwerk droog. Alleen bij hoogwater, als de uiterwaard volloopt, stroomt er water door het Regelwerk. Door vooraf meer of minder betonnen balken in het Regelwerk te plaatsen, reguleren we de hoeveelheid water die erdoorheen kan stromen.
Regelwerk Pannerden maakt deel uit van het project Rijnwaardense Uiterwaarden. In dit project werken verschillende overheden en private partners in zeven deelprojecten samen aan hoogwaterbescherming en natuurontwikkeling. Het Regelwerk is het eerste deelproject dat gereed is.

Bron: Rijkswaterstaat>