Nieuw project in de Oostzee voor Van Oord

Installatieschip de Svanen

Van Oord heeft een contract getekend met het Spaanse energiebedrijf Iberdrola voor het offshore windpark Baltic Eagle. Van Oord gaat naast het transport en de installatie van de fundaties ook de levering, het transport en de installatie van verbindingskabels verzorgen. Met een productiecapaciteit van 476 MW gaat Baltic Eagle hernieuwbare energie leveren voor 475.000 huishoudens, terwijl jaarlijks bijna een miljoen ton CO2 wordt bespaard. De planning is dat het windpark eind 2024 volledig in bedrijf is.

Voor de installatie van de 50 fundaties zet Van Oord het installatieschip de Svanen in. Dit schip, met een hefvermogen van 8000 ton, heeft tot nu toe al ruim 700 fundaties geïnstalleerd in heel Europa. Het merendeel van de monopiles in de Oostzee, waaronder die voor Baltic 2, het Arkona-project en Kriegers Flak, zijn door de Svanen geïnstalleerd. De offshore werkzaamheden voor Baltic Eagle starten in 2023. Voor het leggen van de verbindingskabels worden het kabellegschip Nexus en de trencher Dig-It ingezet. De trencher Dig-It wordt aangepast zodat hij goed inzetbaar is voor het leggen van de kabels op de zeer zachte bodem van de Oostzee.
De Oostzee heeft volgens Van Oord een enorm potentieel voor offshore wind in Europa. Verschillende landen, zoals Duitsland, maar ook andere landen, waaronder Polen, Zweden en Estland, onderzoeken nieuwe mogelijkheden voor offshore wind in dit gebied. Iberdrola’s Baltic Hub, gelegen in de Duitse Oostzee, zal eind 2024 een capaciteit van 826 MW hebben. Iberdrola Renovables Deutschland GmbH wil haar geïnstalleerde capaciteit in Duitsland eind 2026 uitgebreid hebben tot ruim 1,1 GW.

Van Oord>