Nieuw knooppunt Sint-Anna en nieuwe verbinding in Antwerpen-West geopend

30 oktober 2023 – In het weekend van 27 oktober is het knooppunt Sint-Anna Linkeroever de nieuwe snelweg tussen de E34 (Zelzate) en Antwerpse Ring (R1) in gebruik genomen. Datzelfde weekend is ook het knooppunt Antwerpen-West de verbinding van de E34 naar de E17 (Gent) open gegaan. Ook de Parallelweg tussen de P+R en het kruispunt waar in november oprit Linkeroever op zal aansluiten, is opgeschoven naar zijn definitieve locatie.
De afgelopen jaren rees het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever uit de grond. In het weekend van vrijdag 27 tot zondag 29 oktober is de nieuwe snelweg open voor verkeer tussen de E34 en Antwerpse Ring.
In mei en juni eerder dit jaar namen werden op Linkeroever de eerste delen van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West (E17 x R1) in gebruik genomen. In hetzelfde weekend van 27 oktober volgde met de verbinding van de E34 uit Zelzate naar de E17 richting Gent de volgende grote ingebruikname. Zodra het verkeer op de nieuwe rijbaan reed, hebben is de tijdelijke route uit dienst genomen. In november wordt dan de nieuwe oprit Linkeroever in gebruik genomen en in het voorjaar van 2024 volgt het laatste deel van het nieuwe knooppunt: de uitrit van de Kennedytunnel richting E34 en afrit Linkeroever.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Lantis door de combinatie Rinkoniên – een Antwerpse dialectterm voor ‘snelle opeenvolging’ en ‘ring aaneen’. Rinkoniên bestaat het Nederlandse bouwbedrijf Mobilis en de Belgische civiele partners Artes Depret, Artes Roegiers, Cit Blaton, Stadsbader. De hele verbinding bestaat uit vijf deelprojecten waarvan linkeroever er één van is. De westelijke verbinding ligt tussen de E34 richting Knokke en de R1 Noord. Midden in Antwerpen sluit het nieuwe gedeelte van de rondweg aan op de bestaande weg bij het Sportpaleis. In het tracé is een nieuwe Scheldetunnel opgenomen en een viertal tunnels die de rondweg onder de haven van Antwerpen leidt. De ringweg zal in 2026 afgerond zijn.

Meer bij Mobilis>