Nieuw Japans programma voor energie uit de zee

31 maart 2014 – Het Japanse agentschap NEDO (van het Japanse ministerie van economische zaken, METI), heeft onlangs een nieuw onderzoeksprogramma aangekondigd. Bedrijven, verenigingen en universiteiten kunnen zich tussen eind april en eind mei aanmelden met onderzoeksvoorstellen over energie uit de zee. Het gaat hier om voorstellen die economische opwekking van elektriciteit uit bronnen van de oceaan haalbaar maken, of nieuwe technologie ontwikkelen voor volgende generatie systemen op dit gebied. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op haar website.
Het programma moet volgens de Japanners bijdragen aan de commercialisering van energie uit de zee en bijdragen aan de internationale concurrentiepositie. Doel is om testen en onderzoek op open zee te stimuleren en om de capaciteit van systemen verder verbeteren. Uiteindelijk moeten de kosten van dergelijke systemen omlaag, zodat ze na 2020 versneld ingezet kunnen worden op commerciële basis. De projecten hebben een duur van vier jaar. Het budget van het programma is nog niet bekendgemaakt, maar een vergelijkbare programma van afgelopen jaar had een budget van rond twintig miljoen euro. NEDO organiseert op korte termijn een uitlegmiddag over dit nieuwe programma.

De voorstellen kunnen alleen worden ingediend door in Japan ingeschreven organisaties, maar die kunnen samenwerken met buitenlandse organisaties. Voor geïnteresseerden is het volgens de RVO dan ook aan te raden om met lokale Japanse partijen contact op te nemen en mogelijkheden te bespreken.

Bron: RVO>