Nieuw: het Digital Assets Lab

Op 24 juni 2019 openden ProRail en het Railcenter, het Digital Assets Lab. Het Railcenter, waar vakmensen uit de spoorsector simuleren, innoveren, opleidingen doen en kennis uitwisselen, is volgens ProRail dé plek waar we samen met leveranciers en spooraannemers in het nieuwe lab de digitalisering van het spoor met slimme sensoren versnellen.
Nederland heeft een spoornetwerk met veel kritische onderdelen. Het is belangrijk om de actuele staat van de onderdelen te kennen en te monitoren. Voorbeelden zijn temperatuurmetingen van het spoor en wissels  vanwege risico op bevriezing of het uitzetten van spoorstaven. Maar ook monitoring van ‘dichtligtijden’ van overwegen (hoe lang is een overweg gesloten) en het onderzoek naar gebruik van wissels en sporen op emplacementen waar geen treindetectie aanwezig is.

Nieuwe digitale technieken maken dit werk eenvoudiger, alleen al omdat deze sensoren makkelijk te monteren en draadloos zijn. Met een eigen ontwikkel- en testomgeving zegt ProRail nu haar toepassingen en die van spoorpartners sneller beschikbaar maken voor het spoornetwerk.

Op het terrein van het Railcenter/Digital Assets Lab zijn spoor, wissels, bovenleiding en een overweg van ProRail aanwezig en is een prima locatie om innovatieve sensoren te testen. De sensoren worden gekoppeld aan ProRail-platforms die de sensordata vertalen naar dashboards. Daardoor kan iedereen snel en makkelijk bij de informatie en vervolgens snel handelen. Via de sensor wall, met daarop de sensoren die al getest zijn of in de testfase zitten, kunnen leveranciers hun producten aan de spoorbranche tonen.
Marktpartijen en spooraannemers worden van harte uitgenodigd om van de nieuwe demonstratie- en testomgeving gebruik te maken, samen de mogelijkheden te verkennen en te leren van elkaar. Voorstellen kunnen worden ingediend bij ProRail Innovatie.

ProRail>