Nicaragua-kanaal jaar uitgesteld

5 januari 2014 – Nicaragua stelt de aanleg uit van een kanaal dat de Atlantische met de Stille Oceaan moet verbinden. Het prestigieuze project dat een concurrent moet worden van het Panama-kanaal is minstens een jaar vertraagd, tot 2015.
De bouwers kunnen nog niet beginnen met het aanleggen van het kanaal omdat er nog geen besluit is genomen over de precieze route van het water. Er zijn verschillende opties, die allemaal zo’n drie keer langer zijn dan het Panama-kanaal. De aanleg daarvan duurde destijds 10 jaar.
Nicaragua wil een eigen kanaal, omdat het Latijns-Amerikaanse land verwacht dat dat voor flinke economische groei kan zorgen. Een consortium van Royal HaskoningDHV en Ecorys kreeg halverwege 2012 de opdracht om de haalbaarheid van de aanleg van een kanaal dwars door Nicaragua, van de Golf van Mexico naar de Grote Oceaan.
Er is veel protest tegen het project. Zo zijn milieu-activisten bang dat het Nicaragua-kanaal tot onherstelbare schade aan de natuur zal leiden. Anderen zijn boos dat de bouw is gegund aan bedrijf uit Hongkong, en niet aan een bedrijf uit Nicaragua.
De geschatte kosten van de bouw zijn € 29 miljard.

Bron: NOS