Nederland schiet Maldiven te hulp

 

18 februari 2015 – Een consortium  van Royal HaskoningDHV en TechForce Innovation gaat oplossingen bedenken voor drie eilanden in de Malediven-archipel, om ze te beschermen tegen hoogwaterproblemen. Het gaat om de zuidelijke eilanden Fuvahmulah, Maradhoo en Feydhoo, die in steeds grotere mate te maken hebben met erosie en overstromingen. De betreffende eilanden hebben geen bloeiende toeristensector, zoals de rest van de Malediven en de overheid zegt geen geld te hebben om het gebied te beschermen. Echter, als er niet wordt ingegrepen worden de drie eilanden in hun voortbestaan bedreigd en zullen hoogstwaarschijnlijk in de golven verdwijnen.
Doel van het consortium is om maatregelen te bedenken, om de bevolking een veilige en gezonde omgeving te bieden en een stabiele basis voor verder sociaal-economische ontwikkeling.

Eind vorig jaar sloten Nederland en de Malediven daarover een overeenkomst. De ontwikkelingsfase omvat een haalbaarheidsstudie, financiële analyse, een analyse van de milieu- en sociale effecten, technisch ontwerp en de ontwikkeling van een gedetailleerd projectplan voor de uitvoering. De ontwikkelingsfase zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Het project wordt gefinancierd met Nederlandse subsidies.
Verwacht wordt dat de uitvoering van de nu in voorbereiding zijnde projecten in 2016 zullen starten.

Bron: Royal HaskoningDHV>