Nederland en Vlaanderen samen voor hoogwaterveiligheid

5 september 2013 – De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits hebben gisteren – 4 september – een nieuwe Vlaams-Nederlandse Intentieverklaring ondertekend voor de uitvoering van werken aan de noordelijke Grensmaas. Dat gebeurde naar aanleiding van de afronding van de grootschalige werken aan de zuidelijke Maas in Nederland en Vlaanderen. De Maasbewoners tussen Eijsden en Maasmechelen zijn voortaan beter beschermd tegen hoogwater. Aan die rivierverruiming en het tot stand brengen van een nieuw natuurgebied is jarenlang gezamenlijk gewerkt.
Sinds 2007 is aan Vlaamse zijde de Maas aanzienlijk verruimd. Zowel in Nederland (Eijsden, Maastricht, Borgharen, Itteren) als in Vlaanderen (Smeermaas, Herbricht, Kotem) is de hoogwaterstand met enkele decimeters gezakt, lokaal tot zelfs 30 cm. Deze zogenaamde Vlaamse Boertienlocaties zijn nu opgeleverd en leiden op korte termijn meteen al tot een betere veiligheid van de inwoners bij hoogwater. Door deze werken wordt het overstromingsrisico in Zuid-Limburg verminderd naar één keer in de 250 jaar. De werken werden voornamelijk op Vlaams grondgebied uitgevoerd met Nederlandse middelen voor een totale kostprijs van 5 miljoen euro. Dit is bovenop de uitvoering van het Programma Maaswerken (NL) en het Vlaams investeringsprogramma voor de Maas.
Minister Schultz van Haegen en Vlaams minister Crevits verklaarden vandaag opnieuw dat Nederland en Vlaanderen zich maximaal zullen inspannen om de aanvullende Boertien-plus maatregelen weer gezamenlijk ten uitvoer te brengen.

Meer op de site van het ministerie van I&M>