N470 krijgt duurzame bermen

De provincie Zuid-Holland  gaat de N470 voorzien van duurzame bermen. De bermen van sedum (vetplantjes) tussen Pijnacker en Zoetermeer blijven laag en hoeven niet meer gemaaid te worden. Minder maaien voorkomt files en CO2-uitstoot. Op andere plekken zorgt de mix van 44 wilde bloemen voor meer biodiversiteit. En juist op stroken die vrij moeten blijven van planten is olivijnzand gebruikt. Dit neemt CO2 op uit de lucht. Zo blijft de provincie goed bereikbaar, en verbetert tegelijk de natuur en de leefomgeving.

Bij het groot onderhoud heeft de provincie Zuid-Holland ervoor gekozen om op deze eenbaansweg bermen aan te leggen die de biodiversiteit verhogen en de CO2-uitstoot van het maaien verminderen, namelijk bermen van sedum. Dit zijn vetplantjes die niet gemaaid hoeven te worden, waardoor er ook geen files meer ontstaan achter de maaimachine.

Voor de verkeersveiligheid zijn de mogelijkheden in de middenberm beperkt. Daarom is besloten om een proef met sedumplanten te doen langs een deel van de weg, waar de middenberm nauwelijks natuurwaarde had. Sedum krijgt bloemen waardoor het goed is voor de bijen, hommels en vlinders. Andere planten zullen zich na verloop van tijd beperkt tussen het sedum gaan wortelen. In de proef wordt onderzocht hoe de berm zich gaat ontwikkelen. Beide bermen worden nog maar een keer per jaar gemaaid.