Montage ’s werelds langste betonnen liggers

26 mei 2014 – Afgelopen weekend heeft Haitsma Beton de liggers voor de overspanning van de nieuwe brug bij Zuidhorn gemonteerd. De enorme kokerliggers (68 m en 240 ton) zijn volgens producent Haitsma Beton de langste voorgespannen liggers ter wereld.
Lange liggers worden steeds meer toegepast voor bruggen en viaducten. Ze maken tussensteunpunten overbodig, waarmee de bouwtijd wordt verkort en wegverkeer en scheepvaart meer ruimte krijgen voor een vlotte doorstroming. Dat geldt ook voor de nieuwe brug bij Zuidhorn, waarvan de bouw wordt gecombineerd met het omleggen van de N355, die Noordhorn en Zuidhorn scheidt. Opstoppingen door de bestaande hefbrug over het Van Starkenborghkanaal worden verleden tijd en het kanaal tussen Lemmer en Delfzijl wordt toegankelijk voor grotere containerschepen.
De nieuwe, vaste brug vormt een hoge en lange verbinding over het Van Starkenborghkanaal en is onderdeel van de nieuwe provinciale weg. Het kunstwerk met drie velden en 2 x 2 rijstroken krijgt een doorvaarthoogte van 9,10 meter en een doorvaartbreedte van 54 meter. Om de grote overspanning van het hoofdveld te realiseren produceerde Haitsma Beton de langste prefab betonnen liggers (68 meter lang) en tevens de zwaarste liggers (240 ton) die het bedrijf ooit heeft geleverd.

Bron: Haitsma>