Minister Van Nieuwenhuizen opent A9 Gaasperdammertunnel

Op zondagmiddag 5 juli heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de eerste rijstroken van de A9 Gaasperdammertunnel geopend. Doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Holendrecht rijdt vanaf nu door de tunnel. Verkeer richting knooppunt Diemen volgt later dit jaar. De Gaasperdammertunnel is met drie kilometer de langste landtunnel van Nederland. Bovenop het dak van de tunnel komt een park dat de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbindt.

De tunnel bestaat uit vijf tunnelbuizen met in totaal elf rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft als enige in Nederland op- en afritten halverwege de tunnel. In de tunnel ligt lichtgekleurd asfalt. Het witte grind in het asfalt reflecteert de verlichting in de tunnel waardoor de ledverlichting minder fel hoeft te branden. De tunnel maakt onderdeel uit van de A9 Gaasperdammerweg, die tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen verbreed wordt naar vijf rijstroken per rijrichting en een wisselstrook.
De Gaasperdammertunnel gaat in fasen open voor verkeer. Vanaf zondag 5 juli rijdt doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Holendrecht door de tunnel. In september en november van dit jaar volgt doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Diemen. De wisselstrook voor in de spits volgt in 2026, zodra ook de uitbreiding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is afgerond.
Met de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg en de bouw van de Gaasperdammertunnel ontstaat ruimte op het dak van de tunnel. Op deze plaats krijgen omwonenden van de Gaasperdammerweg een park dat de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam aan weerszijden van de Gaasperdammertunnel met elkaar verbindt. Wijken die eerst gescheiden werden door de A9. Bovendien hebben deze wijken na opening van deĀ  tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast waardoor de leefbaarheid verbetert. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar zijn.

Meer bij RWS>