‘Miljoenenbesparing door Circulair Spoor’

10 december 2014 – Spoorbeheerder ProRail, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, bouwconcern BAM, leverancier voestalpine Railpro en onderhoudsaannemer ASSET Rail hebben onlangs de samenwerkingsovereenkomst ‘Circulair Spoor’ ondertekend. Met deze samenwerking binnen de spoorwegsector willen de partijen een miljoenenbesparing realiseren door duurzame toepassingen te ontwikkelen op basis van de circulaire economie. Grondstoffen en materialen moeten daarbij zo veel mogelijk binnen de sector blijven en volledig worden hergebruikt.

De overeenkomst moet worden gezien tegen de achtergrond dat in de spoorwegsector grote hoeveelheden grondstoffen worden gebruikt zoals koper voor bovenleidingen, staal voor spoorstaven en aluminium voor perronmeubilair. Met deze grondstoffen moet anders worden omgegaan om continuïteit en beschikbaarheid te waarborgen. Het idee is nu om gezamenlijk modulaire producten te ontwikkelen die minder materiaal vragen en langer mee gaan. Producten die bovendien beter te onderhouden zijn en na vervanging nog volledig opnieuw bruikbaar zijn.

De baten van de circulaire economie in Nederland worden geschat op ruim 7 miljard euro per jaar en meer dan 50.000 nieuwe banen.
Om Circulair Spoor een vliegende start te geven, is samen met TNO gewerkt aan de ‘Visie op Circulair Spoor’. Daarin wordt aandacht besteed aan nut en noodzaak alsmede kansen en voorwaarden om het huidige spoorsysteem te transformeren naar een circulair spoorsysteem.

Meer op de site van RHDHV>