Meerdere aannemers gestart rond Amsterdam Centraal

Na een planfase van meer dan tien jaar en een aantal voorbereidende werkzaamheden gaat na de zomer de realisatie van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Amsterdam Centraal echt beginnen. Prorail start met de bouw van de vrije kruising Dijksgracht. Dit werk is begin 2022 gegund aan Strukton Civiel.
De vernieuwing van de vijf Amsterdamse spoorbruggen aan de oostzijde van het station is deze week gegund aan Dura Vermeer Infra. De oude spoorbruggen moeten een voor een worden gesloopt en vernieuwd. De bruggen zijn aan het einde van hun levensduur. Het slopen en vernieuwen kost een jaar per brug omdat tegelijkertijd ook in het station en aan het spoor gewerkt wordt. Vanaf juli 2024 wordt gestart met de eerste brug, te beginnen aan de zijde van het IJ en werkend richting centrum.

Ook voor andere werkzaamheden binnen het project PHS Amsterdam Centraal zijn aannemers gecontracteerd. Swietelsky gaat vanaf najaar 2022 een aantal spooraanpassingen doen onder andere aan de westkant van het centraal station. Daarnaast is de verbouwing van de westelijke toegang van Amsterdam Centraal definitief gegund. BAM gaat dit werk doen, de voorbereidingen starten dit najaar en de werkzaamheden in september 2023.

VolkerRail is sinds medio 2021 bezig met de aanleg van een nieuw opstelterrein voor ProRail in de Amsterdamse Westhaven. Dit wordt na april 2023 in dienst genomen, volgend op een buitendienststelling van drie weken waarin het opstelterrein wordt aangesloten op de bestaande sporen. De aanbesteding voor het grote stationscontract (inclusief fietsenstalling) begint dit najaar, evenals de aanbesteding van het volgende spoorcontract.

Foto: ProRail

Meer bij Prorail>