Zinkers voor kabels nieuwe Botlekbrug

MaVa

 

 

7 mei 2013 – Bij de huidige Botlekbrug bij Spijkenisse hangen de kabels en leidingen om het brugdek te bedienen boven de brug, zo meldt Rijkswaterstaat. Dit wordt anders bij de nieuwe Botlekbrug waar ze in twee enorme zinkers onder de Oude Maas verdwijnen. Zaterdag 4 mei is met succes de laatste van deze zinkers geplaatst. De nieuwe Botlekbrug, die de veel smallere oude brug vervangt, is onderdeel van het project verbreding A15 Maasvlakte-Vaanplein. Voor elk van de twee brugdekken van de nieuwe Botlekbrug is een zinker voor kabels en leidingen geplaatst. Dit zijn u-vormige, stalen buizen van honderd meter lang en twintig meter hoog. De diameter van de zinkers is 1.20 m. en ze wegen elk 265 ton.

De tweede en laatste zinker is vanaf donderdag 2 mei over het water vanaf Moerdijk via het Hartelkanaal naar de bouwlocatie vervoerd. Vanaf vrijdagavond 3 mei tot en met maandagochtend 6 mei was de Oude Maas gestremd voor de scheepvaart in verband met de werkzaamheden. Tijdens eerdere stremmingen is een sleuf gebaggerd om de zinker in te leggen. Daarna is de zinker zaterdagochtend rond 10.00 uur met drie drijvende bokken afgezonken in deze sleuf. Hierna is hij afgedekt met steenbestorting om hem op zijn plaats te houden, ook als er schepen overheen varen die stroming veroorzaken. De zinker is geplaatst met aan beide kanten een speling van ca 12 cm. Een ploeg van 35 man werkte aan de plaatsing van de zinker. Alle werkzaamheden zijn door een zorgvuldige voorbereiding binnen de geplande tijd succesvol uitgevoerd.

De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt tot eind 2015 aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de veiligheid te optimaliseren. In totaal komt er 85 km extra rijstrooklengte bij en wordt er een nieuwe bredere en hogere Botlekbrug gebouwd. A-Lanes-A15, het consortium dat in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitvoert, zal door slim plannen en bouwen de hinder als gevolg van de werkzaamheden minimaliseren.
Op het knooppunt Vaanplein worden de verbindingswegen verruimd door de aanleg van nieuwe viaducten. Ook wordt op de A29 vanaf het Vaanplein in zuidelijke richting een rijstrook toegevoegd tot aan de afslag naar de Kilweg.

Bron: Rijkswaterstaat>

Zie ook dossier MaVa>