Markbrug Renovatie wint Cobouw Infra Award 2023

(Markbrug (foto: BAM Infra)

23 november 2023 – Op 22 november zijn in het1AFAS Theater in Leusden de Cobouw Awards 2023 uitgereikt. Dat gebeurde dit jaar uitgereikt in acht categorieën: van innovatie en infra tot Bouwvrouw en duurzaamheid. Eén van de acht was de Cobouw Infra Award, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, en in de wacht werd gesleept door de Markbrugrenovatie. De jury verkoos het project unaniem tot winnaar. Een sterke pitch overtuigde de jury nog meer dat dit project de infrasector inspireert tot slim en duurzaam renoveren. Het marktconsortium van BAM Infra, Nebest en SealteQ investeert volgens de jury in een stabiele onderlinge samenwerking en een nieuw concept, puur gebaseerd op de vervanging- en renovatieopgave en verdient de aanmoediging van deze prijs.
‘Juist door te beginnen met kleinere betonnen bruggen,’ schreef het juryrapport, ‘leert het team hoe ze succesvol oude bruggen en voegovergangen kunnen renoveren. Door niet geheel te vervangen wordt ongeveer 150 ton CO2-uitstoot voorkomen. Ook de basisaanpak van het project is zeer duurzaam. Een speels ogende communicatiestrategie biedt volop keuze aan beheerders en neemt verkeersgebruikers mee in het proces. De Markbrug-ervaringen deelt het team van BAM Infra, met vaste partners betonreparateur Sealteq en ingenieursbureau Nebest, graag met de sector – waartoe de jury hen aanmoedigt.’
De renovatie van de Markbrug tussen de gemeenten Moerdijk en Halderberge vond plaats met een nieuw ontwikkelde ‘totaalaanpak’: Operatie Brugrenovatie. Deze is ontwikkeld voor het verlengen van de levensduur van bruggen en zorgt voor versnelling in de uitvoering doordat alle expertises onder één dak opereren.

Meer over het project bij BAM>

Meer over de Cobouw Awards >