Limburgse brug over Albertkanaal verhoogd

De laatste Limburgse brug over het Albertkanaal is verhoogd. De nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Viversel is op vrijdag 23 december opengesteld voor het verkeer.
Op 2 oktober is de oude brug over het Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) afgebroken en begin december is de nieuwe brug ingevaren.
Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit omvangrijke project omvat het verhogen van alle bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. De hogere doorvaarthoogte van alle bruggen verhoogt het rendement van de binnenvaart in het algemeen en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart in het bijzonder. Ook de vaarmogelijkheden voor zeeschepen en uitzonderlijke transporten neemt aanzienlijk toe. Zo worden er nog meer vrachtwagens van de weg gehouden. Inmiddels zijn 59 van de 62 bruggen al verhoogd en de drie overige bruggen zijn in uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal kunnen varen.
De werken worden uitgevoerd door Stadsbader voor een totaal bedrag van zeven miljoen euro. Het project wordt mee gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Connecting Europe Facility.

Foto: Vlaamse Waterweg

Meer bij de Vlaamse Waterweg>