Langste zonnefietspad ter wereld geopend

Op 14 juli is het langste zonnefietspad ter wereld geopend. Basisscholieren uit Maartensdijk fietsten als eersten over het 330 meter lange zonnefietspad met gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht en wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt. Het gaat om een pilotproject van de provincie Utrecht waarbij dubbel gebruik wordt gemaakt van de ruimte: zowel voor fietsen als voor het opwekken van duurzame energie. Bij succes wil de provincie zonnefietspaden op grotere schaal toepassen.

Half juni 2021 is aannemer Strukton Civiel gestart met de aanleg van het SolaRoad zonnefietspad in Maartensdijk. SolaRoad is eerder onder andere toegepast in de provincie Noord-Holland en op basis van de resultaten verder doorontwikkeld in samenwerking met TNO en Strukton Prefab Beton. Het nieuwe zonnefietspad levert duurzame energie aan het netwerk en is veilig, comfortabel en onderhoudsvriendelijk door het gebruik van nieuwe inzichten, materialen en technieken.

Het zonnefietspad bestaat uit modules van prefabbeton van 2,8 bij 3,5 meter. Deze hebben een kunststof, lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 0,5 cm dik. Deze is vuilafstotend en stroef dankzij de doorzichtige coating. Onder de toplaag zitten de silicium zonnecellen tussen glasplaten die ze beschermen tegen mechanische belasting, strooizout en weersinvloeden.

In 2040 wil de provincie Utrecht energieneutraal zijn. Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen in wegen, wordt gezien als kansrijk. Hierbij wordt de wegverharding dubbel gebruikt waardoor er geen natuur- of landbouwgrond nodig is en het landschap niet wordt aangetast. De duurzaam opgewekte energie wordt in Maartensdijk aan het netwerk geleverd maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de wegverlichting of de verwarming van het wegdek. Het zonnefietspad is een pilotproject van de provincie Utrecht in samenwerking met Strukton Civiel.

Het eerste SolaRoad-fietspad is in 2014 als pilot aangelegd in Krommenie langs de N203. In de Twentse gemeente Haaksbergen is een SolaRoad fietspad aangelegd in het groene bedrijvenpark Stepelerveld. De opgewekte elektriciteit wordt daar ingezet voor de openbare verlichting en het LED-scherm op het bedrijventerrein. In Groningen zijn de elementen toegepast in een bankje en kunnen met de opgewekte energie elektrische fietsen en mobiele telefoons worden opgeladen. Ook over de grens is het principe toegepast, zoals in Frankrijk voor onder andere de verlichting van een rotonde.

Strukton>