Langste spoorwegtunnel ter wereld geopend
tunnel
1 juni 2016 – De langste spoorwegtunnel ter wereld – Gotthard Basistunnel – is op woensdag 1 juni geopend. Over de bouw van de tunnel is  zeventien jaar gedaan; kosten € 11 miljard.
Bij de opening waren vooraanstaande gasten uitgenodigd, onder wie het voltallige Zwitserse kabinet, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi. Ook de Nederlandse minister Melanie Schulz van Haegen was van de partij.

De 57 kilometer lange Gotthard Basistunnel is onderdeel van het Zwitserse AlpTransit-project (Neue Eisenbahn-Alpentransversale, NEAT). Het gaat om een enorm infrastructureel project, waarmee Zwitserland het noord-zuid verkeer in centraal-Europa wil verbeteren.
AlpTransit bestaat ruwweg uit twee hoofdverbindingen. De meest westelijke daarvan is de zogenaamde Lötschberg-as, een verbinding tussen Basel en Milaan.
Het tweede AlpTransit-project is de Gotthard-verbinding waarin drie basistunnels zijn opgenomen: de Gotthard Basistunnel, de Ceneri basistunnel en de Zimmerberg basistunnel tussen Zürich en Zug. De laatste bestaat uit twee delen, waarvan het eerste stuk (9,3 km) in 2003 is geopend. Wanneer het tweede deel (11 km) gereed komt, is niet duidelijk.
De Ceneri basistunnel ligt in het zuiden van het Gotthard-traject tussen Bellinzona en Lugano. De boorwerkzaamheden begonnen in het voorjaar van 2010 en zullen begin 2016 worden afgerond. Volgens planning zal de tunnel in 2020 in gebruik worden genomen. Door deze tunnels zal een nieuwe hogesnelheidstrein tussen Zürich en Milaan rijden, waarmee de reistijd tussen Zürich en Milaan wordt teruggebracht van vier naar tweeëneenhalf uur.
Verwacht wordt dat er dagelijks 200 tot 250 treinen per dag de Gotthard basistunnel zullen passeren. Het jaarlijkse goederentransport wordt geschat op  40 miljoen ton.

Zie over de geschiedenis van de Gotthard Civiele Techniek nummer 8 2015.