Laatste liggers viaduct Amsterdam RAI geplaatst

10 juni 2014 – De laatste prefab liggers voor het nieuwe spoorviaduct voor uitbreiding van station Amsterdam RAI, zijn begin juni geplaatst. In opdracht van ProRail plaatste aannemer BAM Combinatie Amstelspoor in totaal 90 liggers met een lengte variërend van 19 tot 25 m en een gewicht van circa 35 tot 41,5 ton.
De liggers zijn over de weg vervoerd naar de bouwlocatie en daar met behulp van zware mobiele kranen over de Europaboulevard geplaatst. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving, is het merendeel van de liggers ‘s nachts geplaatst. De Europaboulevard werd hiervoor tijdelijk afgesloten voor alle verkeer, de bovenleiding van de trambaan is spanningsloos gemaakt en station RAI bleef gesloten.
Het nieuwe viaduct maakt deel uit van project OV SAAL (Openbaar Vervoer Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad), een belangrijke capaciteitsuitbreiding van het spoortraject tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad. Deze trajecten worden steeds drukker. Om meer ruimte voor treinverkeer te maken, wordt een moderne ‘spoorsnelweg’ gerealiseerd. Het project is eind 2016 gereed.

Bron: Cement online>