Laatste deel nieuwe brug Genua geplaatst

Op 28 april is in de Italiaanse havenstad Genua het laatste stukje van de nieuwe in 2018 ingestorte Morandibrug ingehesen. Daarmee zijn het oostelijke en het westelijke stadsdeel weer met elkaar verbonden, nadat op 14 augustus 2018 de oude brug over de Polceveravallei was ingestort, naar verluidt ten gevolge van gebrekkig onderhoud. 43 mensen kwamen om het leven. De nieuwe brug heeft nog geen naam, maar luistert voorlopig naar de werknaam Polcevera-viaduct (viadotto Polcevera).
De oude Morandi verkeersbrug van voorgespannen beton was ontworpen door Riccardo Morandi en is gebouwd tussen 1963 en 1967. Met een totale lengte van 1182 meter overspande ze het dal van de rivier de Polcevera, met daarin de spoorlijn naar Asti en de spoorlijn naar Alessandria en bedrijven en woonhuizen. Over de brug liep de tolweg E80/A10. De brug werd beheerd door Atlantia, de grootste particuliere wegbeheerder van Europa.
Op 8 februari 2019 werd met de sloop van de resterende delen van de brug begonnen. Tegelijk werd gestart met de bouw van een nieuwe brug, naar een ontwerp van Renzo Piano. De bouw ligt in handen van Pergenova SCpA een consortium bestaande uit de bouwbedrijven Fincantieri en Salini Impregilo.
Met de plaatsing van het laatste brugdeel op 28 april 2020 is de brug nog niet klaar. In juli 2020 moeten de rijbanen zijn geasfalteerd en de verkeers- en verlichtingssystemen zijn geïnstalleerd, daarna zal de brug opengesteld worden.

De Viadotto Polcevera na het plaatsen van het laatste brugdeel (Foto: Pergenova)

Pergenova>