KWS Infra start proef met intelligente wals

 

23 april 2014 – VolkerWessels-onderneming KWS Infra is op het project ‘De Haek om Leeuwarden’ een proefproject gestart met een zogenaamde ‘intelligente wals’. Deze wals is voorzien van meetapparatuur van leverancier Sitech-nl.
De ‘intelligente wals’ maakt het mogelijk voor de walsmachinist realtime te volgen hoeveel walsovergangen de ondergrond heeft ondergaan en welke draagkracht de ondergrond heeft. Door het inzetten van de ‘intelligente wals’ tijdens de aanleg van de fundering krijgt KWS Infra meer inzicht op de stijfheidsopbouw van de onderbouw van een wegconstructie. De wals is verbonden met een modem, waardoor op afstand de gegevens kunnen worden uitgelezen en beoordeeld.

Zowel de machinist op de wals als de kwaliteitsmedewerker op kantoor of in de keet kan, op het moment dat de wals zijn werk doet, zien wat de draagkracht van de ondergrond in een walsgang is. Deze informatie wordt via een beeldscherm (smartphone, tablet of laptop) digitaal weergegeven.

Met kleuren wordt aangegeven waar de draagkracht voldoende is (groen) en waar nog actie moet worden ondernomen (rood). Hiermee ontstaat een ‘kleurplaat’ van draagkracht. Op basis hiervan kan direct en adequaat actie worden ondernomen om de draagkracht van de gehele onderbouw op peil te brengen.
KWS

Bron: KWS>