Krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal officieel opgeleverd

(Foto: Rijkswaterstaat)

15 november 2023 – Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 15 november 2023 met een kanonschot op Fort Pannerden de krib- en oeververlaging in het Pannerdensch Kanaal officieel opgeleverd. Met de verlaging van 35 kribben en vijf oevers zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat het rivierwater bij hogere waterstanden beter doorstroomt, zodat twee miljoen mensen in het rivierengebied veilig kunnen wonen, leven en werken.

Anderhalf jaar hebben aannemer Ploegam en Rijkswaterstaat hard gewerkt om 35 kribben en vijf oevers anderhalf tot twee meter te verlagen.
Het Pannerdensch Kanaal is nauw verbonden met de oprichting van Rijkswaterstaat in 1798, een periode waarin Nederland werd geteisterd door rampzalige overstromingen. Miljoenen liters water stromen via de Boven-Rijn Nederland binnen.

Bij het dorp Pannerden splitst de Boven-Rijn zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Maar dit splitsingspunt (Pannerdensche Kop) werd zo breed, dat veel te veel water in het Pannerdensch Kanaal stroomde en de dijken braken. Het water moest daarom beheerst worden verdeeld over de Waal en het Pannerdensch Kanaal.

Ingenieur Christiaan Brunings heeft het splitsingspunt zo ontworpen, dat tweederde van het water uit de Boven-Rijn naar de Waal stroomde en eenderde naar het Pannerdensch Kanaal. Die verdeling is nu nagenoeg hetzelfde als in 1798 en essentieel voor de hoogwaterveiligheid. Om de vaste verdeling ook in de toekomst te handhaven, bouwde Rijkswaterstaat in 2014 een nieuw regelwerk bij Pannerden. Het regelwerk is instelbaar, zodat het bij hoogwater de afvoerverdeling van het water tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal kan sturen.

Rijkswaterstaat>