Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht in gebruik

16 december 2016 – In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 december zijn de 4 tunnelbuizen van de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland – Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht – in gebruik genomen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) was in Maastricht aanwezig om via een telefoontje naar de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat de 2,3 km lange tunnel te openen. De bovenste twee tunnelbuizen zijn voor het plaatselijk verkeer, de onderste twee tunnelbuizen voor het doorgaande verkeer. Maastricht is beter bereikbaar en vormt niet langer zelf een knelpunt voor het doorgaande verkeer; de stoplichten op de snelweg zijn verdwenen.

Door de ingebruikname van de tunnel moet de doorstroming van het doorgaande verkeer op de A2 aanzienlijk verbeteren terwijl ook bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de stad Maastricht naar verwachting een stuk beter zal worden.

De opdrachtgevers werken samen in de Stuurgroep A2 Maastricht. Deze bestaat uit Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, Provincie Limburg, gemeente Meerssen. Planontwerp en uitvoering van de Groene Loper is in handen van Avenue2, een consortium van Strukton en Ballast Nedam. Het plan is in 2009 gekozen. De voorbereidende werkzaamheden van de totale infrastructuur zijn in 2010 begonnen. De bouw van de tunnel is in 2011 begonnen.
De kosten bedragen € 850 miljoen.

Door de ingebruikname van de Koning Willem-Alexandertunnel door Maastricht is nu al het doorgaande verkeer uit de stad verdwenen. Dat rijdt nu op de A2 door de onderste tunnelbuizen. Ook de bovenste tunnelbuizen, die aansluiten op het stadsverkeer zijn in gebruik genomen. Dat geldt niet voor alle rijstroken, omdat sommige oude en nieuwe wegen elkaar nog kruisen. De andere aansluitingen van het lokale wegennet op de bovenste tunnelbuizen volgen stapsgewijs in de eerste helft van 2017. Tot die tijd maakt dit lokale verkeer nog gebruik van de tijdelijke N2 en omleidingen. Na de eerste helft van 2017 is het overgrote deel aangesloten op het totale nieuwe verkeerssysteem van 6 km. De tunnel is ongeveer 2 km lang. Voor de complete infrastructuur zijn, behalve de Koning Willem Alexandertunnel, nog 21 andere fly-overs, viaducten, fietstunnels en ecoducten aangelegd.

Meer op de website van Rijkswaterstaat>