Klimaatverandering en het spoor

ProRail gaat samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in kaart brengen hoe het spoor zich tot in 2050 kan wapenen tegen klimaatverandering.  Nederland zal steeds vaker te maken krijgen met extreem weer, zoals hevige regenbuien of langdurig hoge temperaturen. Dit soort weer kan zorgen voor verstoringen op het spoor.

Het Nederlandse spoornetwerk is gebouwd voor een gematigd zeeklimaat met milde winters en relatief koele zomers. Ook de manier waarop onderhoud wordt gepleegd is daarop afgestemd. Klimaatverandering zet die situatie onder druk. Regenbuien worden heviger, het wordt warmer en periodes met hitte duren langer. In deze situaties neemt volgens ProRail de kans op storingen op het spoor toe. Zo zet staal uit bij hitte, kunnen elektriciteitskasten naast het spoor te heet worden of komt het spoor onder water te staan door hevige hoosbuien.

Op dit moment kijkt ProRail al bij welke projecten er rekening moet worden gehouden met klimaatverandering. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe station Driebergen-Zeist waar nu al een opslag voor water onder de grond ligt ter grootte van een olympisch zwembad. Het opgevangen water wordt hier gebruikt om het groen in de omgeving te bewateren en de fietsenstalling te verwarmen.
Samen met het ministerie doet ProRail nu gericht onderzoek naar welke spoorinfrastructuur kwetsbaar is voor welke weersinvloeden en wat hier lokaal of regionaal aan kan worden gedaan. Het ministerie zal vervolgens een keuze maken in de definitieve aanpak en bijbehorende investeringen om het spoor in topconditie te houden.

Meer bij ProRail>