Koning Filip tijdens de opening
Kieldrechtsluis – grootste sluis ter wereld – geopend

13 juni 2016 – Onder toeziend oog van Koning Filip, is op 10 juni de enorme Kieldrechtsluis (Deurganckdoksluis, Haven van Antwerpen) ingehuldigd. Deze grootste sluis ter wereld kostte van € 382 miljoen en verzekert een vlotte toegang tot de Waaslandhaven. De Kieldrechtsluis versterkt de concurrentiepositie van de Antwerpse haven en moet nieuwe economische activiteit naar Vlaanderen halen.

De Kieldrechtsluis verzekert de vlotte toegang tot de Antwerpse Waaslandhaven. Tot nu toe was de kleinere Kallosluis de enige toegangspoort tot de Waaslandhaven. Dit betekende dat de wachttijden voor schepen konden oplopen tot meer dan drie uren. Bij een probleem met de Kallosluis kwam de hele Waaslandhaven lam te liggen. Met de Kieldrechtsluis komt er nu een tweede, grotere, meer stroomopwaarts gelegen toegang tot de dokken op de Linkerscheldeoever. Schepen kunnen voortaan rekenen op een snellere en vlottere toegang tot de haven.

De Vlaamse Overheid en het Havenbedrijf Antwerpen hebben samen € 382 miljoen geïnvesteerd om de Kieldrechtsluis te realiseren. Vlaanderen neemt 75 procent van de investeringskost op zich.

De sluis werd gebouwd door de Tijdelijke Handelsvereniging Waaslandsluis, een bouwconsortium waarvan Jan De Nul, CEI-De Meyer, Betonac (BAM Contractors), Herbosch-Kiere en Antwerpse Bouwwerken deel uitmaken. Dankzij hun expertise en goede samenwerking kon het immense bouwwerk zo goed als binnen de voorziene tijdspanne worden opgeleverd.

Voorts leverden ook de afdeling Geotechniek (bodemonderzoek en -monitoring) en het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid (studies naar de invloed van de stroming op het bouwwerk, trainingen loodsen in simulator) een belangrijke bijdrage aan het project.

Meer op de website van BAM>