Kennisalliantie ERTMS van start

Op vrijdag 15 januari heeft ProRail het startschot gegeven voor de Kennisalliantie ERTMS. Een innovatief samenwerkingscontract met de ingenieursbureaus Arcadis, Movares, Royal HaskoningDHV en Sweco. Doel is om met ‘open engineering’ een ERTMS L2 baanvak Kijfhoek-Belgische grens op te leveren.

De aanleg van het Europees treinbeveiligingssysteem ERTMS level 2 is een veelomvattend proces en wordt wel de grootste transitie in het spoor sinds de elektrificatie genoemd. De overgang naar dit systeem raakt volgens ProRail ook de samenwerking met ingenieursbureaus.

De Kennisalliantie ERTMS faciliteert een langdurige relatie voor kennisontwikkeling door in de praktijk te werken aan een ERTMS baanvak. Zo kunnen alle betrokken partijen kennis en ervaring opdoen met de invoering en toepassing van het nieuwe systeem. Door open engineering zijn ingenieursbureaus in staat activiteiten zelfstandig uit te voeren, van ontwerp tot en met in dienst stellen van treinbeveiligingsinstallaties. Het contract heeft een waarde van € 28 miljoen en een looptijd van acht jaar.

Het European Rail Traffic Management System (ERTMS) is een Europese specificatie voor spoorwegseinen en treinbeïnvloeding. Het is onderdeel van een project om de Europese spoorwegnetten te verbeteren, te standaardiseren en samen te smeden tot ‘een Europese spoorwegruimte’. Bedoeling is dat het ERTMS de veiligheid van het spoorwegvervoer vergroot, hogere treinsnelheden toestaat en bij zal dragen aan capaciteitsverhoging van de spoorweginfrastructuur.

ProRail>