Kademuren kunnen langer mee

Dat blijkt uit onderzoek van Alfred Rouwbos die op 16 oktober promoveerde aan de TU Delft op zijn proefschrift ‘Enhancing reliability-based assessments of quay walls’.
In de komende jaren zullen duizenden kademuren het einde van hun beoogde levensduur van vijftig jaar naderen. De achtergrond van het onderzoek van Roubos was dat het momenteel onduidelijk is hoe betrouwbaar deze structuren zijn en of ze nog steeds in staat zijn om scheeps- en kraanladingen te dragen. Een juiste beoordeling van de betrouwbaarheid van een kademuur is daarom essentieel om de resterende levensduur veilig en verantwoord te bepalen. En dat heeft Roubos onderzocht. Hij bewijst in zijn proefschrift onder meer dat de levensduur van kademuren langer is dan tot nu toe werd aangenomen. Kademuren werden tot nu toe op dezelfde wijze getoetst als gebouwen en bruggen. Ir. Roubos bewees met behulp van 75 miljard berekeningen dat dit onterecht was en dat kademuren een lager risicoprofiel hebben. De nieuwe inzichten leidden tot een aanpassing van de Eurocode, de Europese norm voor het toetsen van de veiligheid van mogelijke bouwconstructie.

Het Havenbedrijf – eigenaar van 89 kilometer kademuur en werkgever van Roubos – ondersteunde de ingenieur bij het schrijven van zijn proefschrift. Met de nieuw verworven kennis gaat het Havenbedrijf opnieuw de ontwerplevensduur van de kademuren van de Rotterdamse haven beoordelen. Het Havenbedrijf is jaarlijks zo’n 250 miljoen euro kwijt aan het beheer van kades en vaarwegen.

Meer bij The Port of Rotterdam>