Paalmatras
Internationale de prijs Nederlands paalmatrassenonderzoek

 

25 september 2014 – Onderzoekers van Deltares – Suzanne van Eekelen, Adam Bezuijen en Frits van Tol – hebben de International Geosynthetics Society (IGS) prijs gekregen voor hun onderzoeksprogramma over paalmatrassen. De IGS Prijs is de meest prestigieuze prijs van het IGS en wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan mensen of groepen, die met hun onderzoek een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en het gebruik van geokunststoffen.

Het onderzoek was gericht op het optimaliseren van de ontwerpregels voor de geokunststofwapening in de paalmatras. Een paalmatras bestaat uit een fundering van palen met daarop een gewapende aardebaan. Suzanne promoveert volgend jaar op dit onderwerp. Haar promotieonderzoek levert een nieuw ontwerpmodel op, dat het gedrag van de paalmatras veel beter beschrijft dan het huidige model. Ontwerpers kunnen met het model een economisch en veilig ontwerp voor een paalmatras maken. Beheerders kunnen bij het toepassen van een paalmatras het onderhoud nauwkeuriger budgetteren en de kwaliteit van de weg beter beheren.
Het nieuwe ontwerpmodel wordt opgenomen in de nieuwe CUR-ontwerprichtlijn voor paalmatrassen, die in 2015 uit komt. Ook internationaal bestaat er veel belangstelling voor het model onder andere in Amerika, Azië, Brazilië en China.

Bron: Deltares>