Innovatief gladheidmeldsysteem

Veilig de weg op, omdat er op tijd is gestrooid. Dankzij onze gladheidmeldsystemen kan dat op veel wegen en fietspaden in Nederland. Ter vervanging van de traditionele bedrade sensor in het wegdek, heeft BAM Infra een draadloze sensor ontwikkeld, waar het bedrijf nu octrooi op heeft gekregen.
Gladheidmeldsystemen geven real time informatie over de lokale situatie van het wegdek. BAM-partner DTN verstrekt die aan wegbeheerders, zodat ze op tijd kunnen strooien én tegelijkertijd ook weer niet onnodig (veel) strooien.

Sensoren langs de weg meten de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. De sensoren die in het wegdek zijn bevestigd, meten niet alleen de temperatuur maar ook de vochtigheid van het wegdek en hoeveel zout er nog op ligt. Sensoren waren tot nu toe altijd via bedrading verbonden met het onderstation. Nadeel daarvan is dat de bedrading kwetsbaar is voor mogelijke beschadigingen. Daarnaast moeten zaagsneden worden aangebracht in het wegdek voor de bedrading. En elke locatie met sensoren heeft een eigen onderstation nodig. Volgens BAM is dat verleden tijd met de draadloze sensor.
De nieuwe draadloze sensor draagt de naam iGMS sensor. De batterij waarop de sensor werkt, is heel zuinig en gaat daardoor minimaal tien jaar mee. En sensoren op verschillende locaties in een gebied kunnen draadloos worden verbonden worden met één onderstation.

BAM>