Ingebruikname nieuwe viaducten A6 Almere

Op zaterdagochtend 9 maart 2019 worden de drie nieuwe viaducten van de snelweg A6 in het Weerwatergebied bij Almere in gebruik genomen. Ter hoogte van het Weerwater is de A6 zo’n zes meter verlaagd naar de hoogte van het omliggende terrein.
Lokaal verkeer rijdt hier voortaan over de snelweg A6 heen in plaats van er onderdoor. Het tijdelijke viaduct wordt afgesloten en later afgebroken. De op- en afritten Almere Haven (4) vanuit Lelystad en naar Amsterdam worden verplaatst.

Voor de verbreding van de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost bouwt aannemer Parkway6 acht nieuwe viaducten en worden vijf bestaande viaducten verbreed. Drie nieuwe viaducten liggen bij het Weerwater in Almere: viaduct ’t Oor, het Floriadeviaduct en het Steigerdreefviaduct. Deze viaducten zijn in twee delen gebouwd, waarvan het eerste deel afgelopen zomer (2018) al klaar was.
Viaduct ‘t Oor, gelegen ter hoogte van de McDonald’s, wordt op zaterdag 9 maart om 06.00 uur voor gemotoriseerd verkeer in gebruik genomen. Verkeer van en naar Amsterdam neemt de op- of afritten Almere Haven via dit viaduct. Verkeer vanuit Amsterdam of Almere Haven richting het Weerwatergebied kan over het viaduct. Begin mei 2019 verhuist het busstation ’t Oor naar dit viaduct.
Het Steigerdreefviaduct, ter hoogte van de voormalige onderdoorgang Sturmeypad, wordt volledig opengesteld voor verkeer. Sinds vorig jaar kan verkeer al via dit viaduct de A6 op richting Lelystad. Vanaf zaterdag 9 maart 2019 om 06.00 uur wordt ook afrit Almere Haven vanuit Lelystad opengesteld.
Het Floriadeviaduct, gelegen naast het tijdelijke viaduct, is bestemd voor fietsers- en voetgangers en wordt op zaterdag 9 maart om 12.00 uur opengesteld. Tijdelijk zal ook het busverkeer gebruik maken van dit viaduct.

A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost
Rijkswaterstaat verbreedt de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost naar vier rijstroken per rijrichting. Door de extra rijstroken moet de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad verbeteren. Na oplevering voorziet dit gedeelte van de A6 in zijn eigen energiebehoefte en is daarmee energieneutraal. In de zomer 2019 wordt het traject voor het verkeer opengesteld. Eind 2020 is het project volledig afgerond: dan zijn ook de natuurcompensatie, de landschappelijke inrichting en de opruimwerkzaamheden klaar. Dat is ruim voor de start van de Floriade in Almere. De verbreding van de A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost maakt deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Meer bij RWS>