Ingebruikname nieuw station Ede-Wageningen

(Foto: ProRail)

2 februari 2024 – Reizigers kunnen vanaf vrijdag 23 februari eindelijk gebruik maken van het nieuwe station Ede-Wageningen. Aannemerscombinatie EdesPoort werkt tot de 23’ste nog door aan de laatste afrondende werkzaamheden. Hierdoor rijden er van dinsdag 20 februari 01:00 uur tot en met vrijdag 23 februari 05:00 uur geen treinen. NS en Connexxion zetten bussen in.
EdesPoort voert afrondende werkzaamheden uit zoals het plaatsen van kaartverkoopautomaten, bankjes en prullenbakken. Ook aan de bewegwijzering voor de reizigers wordt gewerkt in de vorm van treinbeeld- en fietsrouteborden. Bovendien bouwt de aannemer de nieuwe rijwielstalling en het fietsdetectiesysteem af en past hij installaties aan, zodat de treinen op de juiste plek stoppen.

Met de ingebruikname van het nieuwe station zijn de werkzaamheden in de Spoorzone Ede nog niet helemaal klaar. Zo werkt de aannemer na 23 februari ook aan het inrichten van een bouwterrein op het huidige Noord- en Zuidplein. Op deze pleinen staan nu de fietsenstallingen. Deze worden verwijderd omdat het bouwterrein nodig is voor het inrijden van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel). Ook start een aannemer met de bouw van de P&R-garage en de sloop van het oude station.

Eind 2020 is gestart met de ontgraving en sanering van terreinen aan de noord- en zuidzijde van het spoor. Aansluitend is in 2021 begonnen met werkzaamheden aan het treinstation en het spoor. De stationsomgeving van Ede-Wageningen heeft ondertussen een forse metamorfose ondergaan. Zo heeft EdesPoort 21 wissels verwijderd en elf nieuwe wissels gelegd. Negen kilometer spoor is gesloopt en bijna acht kilometer nieuw spoor is gebouwd. Ook een gedeelte van perron 1 en het dak op het oude middenperron is gesloopt.
De 8.000 ton zware nieuwe Oosttunnel is binnen twaalf uur op z’n plek geschoven: het zwaarste object ooit geschoven in Nederland.
Daarnaast is afgelopen zomer een nieuw fiets- en voetgangersviaduct opgeleverd. Verder is het nieuwe busstation met toegangswegen gebouwd en zijn er fiets- en voetpaden aangelegd. Het houten dak van het vernieuwde station Ede-Wageningen is iconisch en geeft het station veel allure. De sporenkap is een bijzondere constructie en weegt ruim 1.400.000 kilo. Het geheel van circa 50 meter breed en 180 meter lang is in juli 2023 afgebouwd.
Na 23 februari is er nog bouwtijd nodig om het oude stationsgebouw te slopen, de fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel) af te maken, het Noord- en Zuidplein in te richten en groen aan te leggen. Ook worden de winkel- en horecaruimtes in het station nog ingericht en komt er een nieuwe parkeergarage naast het busplein.
ProRail verwacht in 2026 helemaal klaar te zijn.

Meer bij ProRail>