InfraTech Innovatieprijzen: ShimLift en KIS

ShimLift
19 januari 2017 – Op 18 januari zijn tijdens de InfraTech 2017 de InfraTech-innovatieprijzen 2017 uitgereikt.
ShimLift heeft de InfraTech Innovatieprijs gewonnen in de categorie productinnovatie. ShimLift is een innovatieve spoorstaafbevestiging voor dwarsliggers en is ontwikkeld door Movares en BAM Rail.
ShimLift maakt gebruik van een kunststof  wig die onder de spoorstaaf wordt geschoven en beweegt over een contrawig op de dwarsligger. Door verzakkingen in het spoor bij overgangen ontstaat ruimte onder de dwarsliggers. Dit fenomeen staat bekend als blinde vering en leidt tot slaan van de dwarsliggers als de trein erover rijdt. Shimlift is gecertificeerd en vrijgegeven door ProRail.
Volgens de bedenkers van het systeem zijn de voordelen legio: geen verzakkingen van het spoor met blinde vering tot gevolg; een ballastbed dat niet meer frequent machinaal of handmatig gestopt hoeft te worden; minder schade aan bovenbouwcomponenten en meer reizigerscomfort.
ShimLift is volgens de ontwikkelaars een innovatieve spoorstaafbevestiging voor dwarsliggers type NS90 en 14002. De in hoogte verstelbare kunststof wig die onder de spoorstaaf wordt geschoven, is een eenvoudige en effectieve oplossing voor verzakking van overgangen van ballast naar ballastloos spoor.
video
Meer info op de site van Kampa International>

Project KIS (Kinderdijk-Schoonhovenseveer)
foto Mourik
De prijs voor het meest innovatieve project was voor dijkverbeteringsproject Project KIS (Kinderdijk-Schoonhovenseveer) van Waterschap Rivierenland, Mourik en BESIX.
Voor het project KIS hebben Waterschap Rivierenland, Mourik Infra en BESIX een overzicht gemaakt van de diverse innovaties die in het project toegepast worden, zoals de toepassing van boorpalen, het bouwen van opvijzelbare woningen en een klimaatdijk, een optimalisatie van rekenmethodieken, BIM, Internet of Things, augmented reality, en het inmeten met drones.
Door deze innovaties konden de betrokken partijen volgens eigen zeggen optimaal gebruikmaken van de laatste technieken en slimme bouw- en ontwerpmethoden, met als doel het creëren van maximale toegevoegde waarde voor de leefomgeving.
Het KIS-project werd daarnaast ook gehonoreerd met de Cobouw publieksprijs.

Meer op de projectpagina van KIS bij Mourik>