Houtvezelasfalt en hergebruikt ZOAB in N639

Boskalis Nederland voert in opdracht van de provincie Noord-Brabant momenteel groot onderhoud uit aan de provinciale weg N639; de verbinding tussen Chaam en Ulvenhout. Het bedrijf zet twee bijzondere duurzame innovaties in op dit project. Het asfaltlaboratorium van Boskalis Nederland heeft twee innovatieve mengsels ontwikkeld die in twee proefvakken worden aangebracht.
Boskalis denkt de levensduur van het asfalt te kunnen verlengen door het gebruik van 5 procent houtvezel in het asfalt. Houtvezel vertraagt de veroudering van het wegdek, is CO2-neutraal en vermindert de CO2-uitstoot.
Bij asfaltonderhoud op snelwegen komt oud ZOAB vrij. Dit oude asfalt wordt op de N639 hoogwaardig hergebruikt in de nieuwe deklaag. Hierdoor zijn er minder primaire grondstoffen nodig en wordt er minder CO2 uitgestoten.
Provincie Noord-Brabant stimuleert een duurzame(re) wegenbouw. Boskalis Nederland onderzoekt en ontwikkelt, in het eigen asfaltlaboratorium, innovatieve en duurzame mengsels voor de wegenbouw van de toekomst. De productie van het asfalt voor de N639 vindt plaats in de meest duurzame asfaltcentrale van Nederland in Tiel.

Boskalis>