Hoe Nederlandse kennis in te zetten om de gebouwde omgeving beter weerbaar te maken tegen droogte?

Skyline Rotetrdam (Foto: Deltares)

6 november 2024 – Hoe kunnen Nederlandse kennis en handelingsperspectieven worden vergroot om de gebouwde omgeving beter weerbaar te maken tegen droogte, nu en in de toekomst? Die vraag staat centraal in het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerde onderzoeksproject ‘Thirsty Cities’ (dorstige steden). Het project maakt deel uit van de Nationale Wetenschapsagenda.
Onder leiding van de Hogeschool Rotterdam gaat Deltares aan de slag om handelingsperspectieven te ontwikkelen samen met universiteiten, kennisinstellingen en praktijkpartners. Deltares is medetrekker van de onderzoeken naar de ‘stedelijke waterbalans’ en ‘gezamenlijke handelingsperspectieven’.
Deltares is met toegepaste onderzoeksprojecten actief in stedelijk gebied als het gaat om bijvoorbeeld de duurzame aanleg van wadi’s tegen wateroverlast, maar ook als het gaat om klimaatverandering en de gevolgen voor de waterkwaliteit. In een eerder onderzoek bracht de Raad voor de Leefomgeving samen met Deltares al de mogelijke funderingsschade van droogte in kaart.

Consortium
In dit onderzoek is een samenwerkingsverband van de Technische Universiteit Delft, Deltares, Naturalis Biodiversity Center, Saxion Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Hanze Hogeschool, Universiteit Twente, Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Eindhoven, Waterschap de Dommel, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Gemeente Nijmegen, Gemeente Enschede, Gemeente Groningen, Gemeente Deventer, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Stichting RIONED, Netwerk Samen Klimaatbestendig, Treeport BCT Partners BV.



Meer bij Deltares>