HIP-liggers voor Groenedijkviaduct (A15)

30 september 2013 – Voor het eerst nieuwe zijn HIP-liggers (Haitsma I Profiel) toegepast. Dat gebeurde in het nieuwe huidige Groenedijkviaduct, onderdeel van het zogenaamde MaVa-project: de verbreding van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein. De laatste HIP-liggers werden eind augustus geplaatst.
De HIP-ligger is een speciaal door Haitsma ontwikkelde I-profiel ligger voor de civiele markt. Volgens het bedrijf kunnen met deze liggers prefab betonnen bruggen en viaducten makkelijker, sneller en slanker worden gebouwd.
De nieuw ontwikkelde liggers hebben volgens de producent verschillende voordelen. Zo is dwars naspannen niet nodig; de voorgespannen liggers worden met een natte-knoopverbinding in het werk gekoppeld. Ook zijn HIP-liggers bij grotere afmetingen lichter dan kokerliggers. Daarbij volstaat een lichtere, slankere (en dus goedkopere) onderbouw. Bovendien zijn HIP-liggers eenvoudiger en sneller te produceren. Deze voordelen maken HIP-liggers een goedkoper alternatief voor de reguliere kokerliggers.
Haitsma Beton verwacht de HIP-ligger tegemoet te komen aan de toenemende vraag van architecten en overheden naar slankere kunstwerken van prefab beton.

Bron: Haitsma>