Het eerste circulaire ProRail-onderstation van Nederland staat in Lunteren!

Langs het spoor in Nederland staat om de veertien kilometer een gebouw. Deze onderstations zijn cruciaal voor het spoor en huisvesten alle techniek die nodig is om de treinen te laten rijden. Hier wordt namelijk de stroom van het net geschikt gemaakt voor het spoor. Om de duurzame ambities van ProRail verder in te vullen, is in Lunteren het eerste circulaire en natuurinclusieve onderstation van Nederland gebouwd naar ontwerp van Movares-StudioSK.

Het onderstation staat in de Gelderse Vallei, op de rand van een boerenerf. In het ontwerp is rekening gehouden met een duurzame inpassing van het gebouw in deze groene omgeving. Zo is het onderstation opgebouwd met een constructie van Cross Laminated Timber (CLT). Dit zijn houten massieve wanden met een hoge brandwerendheid en veel CO2-opslag.

Het gebouw is aan de buitenzijde afgewerkt met ambachtelijk her te gebruiken metselwerk. Dit geeft niet alleen structuur aan het gebouw maar geeft planten (mossen), dieren en insecten ruimtes om te schuilen. Mussen en vleermuizen kunnen terecht in de vleermuishotels en mussenkasten in de gevels. Het dak is geschikt gemaakt voor het nestelen van weidevogels.

Foto: Movares

Meer bij Movares>