Helft gemeentelijke bruggen in gevarenzone

 

13 maart 2015 – De helft van gemeentelijke bruggen en viaducten is matig tot slecht onderhouden. 40 procent dateert van voor 1980. Van bijna 1 op de 5 bruggen is het bouwjaar onbekend. Gemeenten trekken structureel te weinig geld uit voor inspectie en zelfs voor het minimaal ‘op orde houden’. Evenmin leggen gemeenten geld opzij voor de verwachte golf aan vervangingen.

Dat blijkt uit onderzoek van Bouwend Nederland. De ondernemersvereniging hield in de afgelopen maanden onder alle Nederlandse gemeenten een enquête  naar de toestand van infra-kunstwerken, waaronder vele bruggen en viaducten. De resultaten zijn volgens Bouwen Nederland zorgwekkend. Ruim een kwart van de 400 gemeenten gaf respons. Dit kwart is verantwoordelijk voor 8.800 bruggen.

Volgens Bouwend Nederland is de geconstateerde achterstand geen direct gevolg de crisis of recent beleid, maar van te weinig aandacht voor onderhoud in een lange periode. Het roer moet structureel om, aldus de ondernemersorganisatie, ook bij de provincies, die formeel financieel toezicht moeten houden op de gemeenten.

Meer op de website van Bouwend Nederland>