Harsfalt: fossielvrij asfalt

Op 21 juli is voor het eerst in Nederland Harsfalt aangebracht. In Harsfalt is het bitumen, dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie, vervangen door een 100 procent biologisch bindmiddel.

Volgens de ontwikkelaars van het materiaal – Mourik, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra – is Harsfalt een belangrijke en grote stap in de ontwikkeling van bio-asfalt waarmee het asfalt van het Nederlandse wegennet de komende jaren toekomstbestendig vervangen kan worden.

Dit volledig biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliƫn, hars en lignine uit Olifantsgras. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen.

Het toepassen van Harsfalt gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van onze branche om in 2030 klimaatneutraal te werken aan de Nederlandse wegen.

Het materiaal kwam tot stand met de bijdrage van Esha en Miscancell en met steun van Asfalt Kennis Centrum maken wij het asfalt.

Foto: NTP/ Meint Brookma

Mourik>