Grote vernieuwing Schipholspoortunnel

De komende jaren wordt er hard gewerkt om de spoorinfrastructuur van de Schipholtunnel klaar te maken voor de komende veertig jaar. Naast de tunnel gaat aannemer Strukton Volker Schiphol ook werken aan het spoor tussen Riekerpolder, Schiphol en het Hoofddorp-opstelterrein. Al met al een omvangrijke klus die in totaal zes jaar gaat duren en waarvoor meerdere treinvrije periodes nodig zijn. De eerste staat gepland van 13 tot 28 november 2022.
Het spoor in de Schipholspoortunnel is verouderd en toe aan vernieuwing. Om zulke werkzaamheden in een tunnel uit te voeren zijn meerdere treinvrije periodes nodig: tot 2028 zijn er 39 gepland. Over elke treinvrije periode worden treinreizigers en andere belanghebbenden uitgebreid geïnformeerd.
In beide tunnelbuizen worden sporen en dwarsliggers vernieuwd. Ook de treinbeveiliging wordt aangepakt. De sporen langs de perrons worden verhoogd zodat de trein-instap op gelijke hoogte van het perron komt te liggen. In de oudste tunnelbuis worden de rookabsorberende wand- en plafondplaten verwijderd.
De rookabsorberende wand- en plafondplaten in de oudste tunnelbuis zitten nog vast met lijm met asbestvezels en ProRail wil die lijm verwijderen. Samen met onderaannemer Vlasman is er veel tijd en energie.besteed aan het ontwikkelen van een speciale werkwijze hiervoor, zodat veiligheid van personeel en reizigers geborgd is. Straks wordt de bovenleiding dus op een nieuw en schoon plafond gemonteerd.

Foto: ProRail

Meer bij ProRail>