Grote opknapbeurt Van Brienenoordbrug

De Van Brienenoordbrug is toe aan een opknapbeurt. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de Van Brienenoordbrug volledig aan te pakken. Daarbij wordt de boogbrug in de richting van Dordrecht vervangen door een nieuwe boogbrug.

De oude boogbrug wordt op een andere locatie gerenoveerd en teruggeplaatst ter vervanging van de brug in de richting van Den Haag. Daarnaast wordt het bewegingswerk gerenoveerd en worden de bediening- en besturingssystemen van de gehele brug en de brugkleppen van de brug in de richting van Den Haag vernieuwd.
Deze omwisseling, de vervanging van de bediening- en besturingssystemen en de renovatie van de beweegbare delen vinden plaats in de zomervakanties van 2026 en 2027. Tijdens de omwisselingen is tijdelijk een brug beschikbaar voor het verkeer. Voor de oude boogbrug in de richting van Den Haag en het bedienhuis wordt een nieuwe bestemming gezocht. Zoals het er nu uitziet, is de nieuwe Van Brienenoordbrug na de zomer van 2027 weer geheel beschikbaar voor het verkeer. Het werk is zoveel mogelijk tijdens de zomervakantie gepland omdat het dan minder druk is op de weg. Tot die tijd wordt de Van Brienenoordbrug goed onderhouden en is deze veilig voor al het weg- en scheepvaartverkeer.

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden.

Meer bij RWS>