Grootste spoorbrug van Europa in gebruik


Op vrijdag 26 augustus reed de eerste trein onder grote belangstelling over de spiksplinternieuwe spoorbrug bij Muiderberg. Met deze historisch rit is de nieuwe spoorburg Zandhazenbrug bij Muiderberg officieel door ProRail in dienst genomen. De brug is volgens ProRail de grootste van Europa in zijn soort. Eerder al, i n het weekend van 19-22 augustus is de oude spoorbrug bij Muiderberg gesloopt en de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven.

De nieuwe spoorbrug, 255 meter lang, 55 meter hoog, met een gewicht van 8400 ton wegende, is een van de deelprojecten binnen het SAAone project van Rijkswaterstaat: op dit moment het grootste infrastructurele project in Nederland.

ProRail heeft het spoor tussen Schiphol en Almere in een paar jaar tijd op veel locaties vernieuwd en verdubbeld. Vorige week hebben we het spoor bij Almere volledig aangepast, dat was het sluitstuk van de operatie (link is external). Door de intensieve werkzaamheden kunnen er in de toekomst veel meer treinen rijden op het traject tussen de luchthaven en Flevoland. Vanaf medio december bijvoorbeeld al vier in plaats van twee Intercity’s per uur. Tegelijkertijd is Rijkswaterstaat bezig met de verbreding van de A1 en de A6, om ruimte te maken voor meer autoverkeer. Door de verbreding van de A1 moest er een langere spoorbrug worden gebouwd.

Zie ook ProRail>