Groot onderhoud Galecopperbrug loopt vertraging op

4 juli 2023 – Het groot onderhoud aan de A12 Galecopperbrug richting Arnhem gaat langer duren dan eerder gepland. Weggebruikers moeten rekening houden met uitloop van de werkzaamheden tot begin 2025. Tot die tijd blijven de rijstroken richting Arnhem versmald en geldt er een maximumsnelheid van 70 km/h. Ook oprit Nieuwegein (16) blijft afgesloten voor het verkeer.
De vertraging is ontstaan doordat in januari 2023 de geplande afsluitingen van de A12 Galecopperbrug richting Arnhem niet zijn doorgegaan. Tijdens deze afsluitingen zou een nieuwe stalen constructie (het zadel) op de westelijke toren van de brug worden geplaatst. Bij een controle is echter gebleken dat het zadel op een aantal punten niet voldeed aan de gestelde kwaliteitseisen. De kwaliteit van de lasverbindingen was bijvoorbeeld niet voldoende.
Het zadel is een belangrijk onderdeel van de draagconstructie. Nadat het zadel is geplaatst en de nieuwe kabels zijn aangebracht, kan het zadel niet meer verwijderd of aangepast worden.
Na uitgebreid onderzoek is gezamenlijk besloten om het zadel niet te herstellen. Er wordt daarom een nieuw zadel gemaakt.
De werkzaamheden aan de Galecopperbrug lopen naar verwachting uit tot begin 2025

Foto: Rijkswaterstaat

Meer bij Rijkswaterstaat>