Groen licht Bouw Fehmarnbelt treintunnel

De bouw van de 18 kilometer lange Fehmarnbelt-tunnel tussen Denemarken en Duitsland gaat in januari definitief van start. Dat heeft de Deense minister van Transport bekendgemaakt. Verschillende media berichtten daarover. Vorige maand gaf de Europese Commissie akkoord voor Deense steun voor het project. Het Nederlandse bouwconcern BAM is betrokken bij de aanleg van de tunnel, net als baggeraars Boskalis en Van Oord.
Overigens moet Duitsland de aanleg van de tunnel nog definitief goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting in het najaar.
De achttien kilometer lange afzinktunnel tussen de regio’s Lolland Falster in Denemarken en Sleeswijk-Holstein in Duitsland wordt de langste weg- en spoortunnel ter wereld. De tunnel verkort de reistijd tussen de Duitse en Deense kust tot slechts tien minuten met de auto en zeven minuten met de trein, ten opzichte van de huidige reistijd van een uur per veerboot of een omweg van 160 kilometer via het Deense Jutland.

BAM is via een samenwerkingsverband betrokken bij de bouw van de eigenlijke tunnel. Dat contract is 3,4 miljard euro waard, waarvan een kwart voor BAM. Baggeraars Boskalis en Van Oord doen via een ander consortium mee, aan onder meer het graven van de geul. Elk van deze twee contracten is gedoteerd met € 300 miljoen.
De opening van de tunnel vindt waarschijnlijk plaats in 2029.