Gemini
Gemini Offshore Windpark geopend

9 mei 2017 – Het Gemini Offshore Windpark is gisteren officieel geopend door John Brace, voorzitter van de Raad van Bestuur van het mega-offshore windpark Gemini. Het windpark is één van de grootste windparken ter wereld en voegt 600 MW toe aan de duurzame energie productiecapaciteit van Nederland.

Het beheer en het onderhoud van het windpark worden vanuit Eemshaven aangestuurd. Dit biedt jaarlijks werk aan 75 tot 100 personen. De bouw heeft de afgelopen 2,5 jaar werk opgeleverd voor 500 personen per jaar. De bouw is voorspoedig verlopen. De start was in mei 2014, en in augustus 2016 was de laatste turbine geplaatst. Hoofdaannemers Van Oord en Siemens waren verantwoordelijk voor de bouw.

Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2 uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust. Het windpark is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.
Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om Gemini mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60 procent), Siemens (20 procent), Van Oord (10 procent) en HVC (10 procent). De bouw van het windpark vergde een investering van € 2,8 miljard. Het project is gefinancierd door 25 banken uit Azië, Australië, Europa, en Noord-Amerika.

Meer op de website van Gemini>